top of page
Photo_ Mats Bäcker
Lovisa Huledal, mezzosopran, är född och uppvuxen i Stockholm. Efter sin utbildning i Sverige, Tyskland och Italien arbetar hon idag som frilansande sångerska inom opera, lied- och romanssång och sakral musik.

Lovisa har sedan sin operadebut 2022 sjungit en rad roller som sträcker sig från tidig barock till nyskriven musik på scener som Folkoperan, Opera på Skäret, Vadstena-Akademien, Skånska operan och med operagruppen Den Andra Operan.

Under säsongen 23/24 var Lovisa en del av Folkoperans nystartade Talangprogram och medverkade som sångsolisten i den hyllade föreställningen Tidens Larm samt i ensemblen i Vita Hästen.

Under hösten debuterar hon på Kungl. Operan som Mercédès i Carmen och i vår återvänder hon till Folkoperan som Andra dam i Trollflöjten. 

Lovisa började sjunga tidigt och fick sin första musikaliska utbildning på Adolf Fredriks Musikklasser där hon även sjöng i skolans flickkör. 2018 tog hon sin masterexamen i klassisk sång på Kungl. musikhögskolan och 2021 avslutade hon sina studier med en masterexamen i operasång på Hochschule für Musik Karlsruhe. 2015 studerade hon genom utbytesstudier i Milano, Italien på Conservatorio di musica Giuseppe Verdi. Idag studerar hon privat för hovsångerska Anna Larsson.

Säsongen 2023-2024 var Lovisa del av Talangprogrammet på Folkoperan. Under hösten var hon engagerad som sångsolisten i Folkoperans uppsättning av
Tidens Larm som på grund av stort publiktryck fick förlängd spelperiod med åtta extra föreställningar i maj 2024. Lovisa var även, parallellt med Tidens Larm, cover för Angelina i Folkoperans uppsättning av Rossinis Askungen. Under våren 2024 gjorde Lovisa rollen som Kathy och var del av ensemblen i succén Vita Hästen på Folkoperan. I juni 2024 var Lovisa altsolist i uruppförandet av Fredrik Sixtens Stabat Mater för kör, orkester och solister. 

I början av 2023 hoppade Lovisa in för att sjunga rollen Claire i workshopen av den nyskrivna operan Melancholia av Mikael Karlsson på Kungl. Operan i Stockholm. I maj sjöng hon i Den Andra Operans sceniska workshop av operan
La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina av Francesca Caccini på Confidencen i Stockholm och under sommaren gjorde hon sedan sin Verdi-debut med rollerna Maddalena och Giovanna i Rigoletto på Opera på Skäret.

2022 sjöng hon rollen som Yelena Popova i Skånska Operans jubileumsproduktion av William Walton's opera Björnen med föreställningar i Malmö, Helsingborg och Kristianstad. Sommaren 2022 sjöng hon rollen Arieno i Vadstena-Akademiens uppsättning av operan Il colore fa la regina av C. F. Pollarolo, den första uppsättningen i modern tid sedan verket hade premiär på karnevalen i Venedig år 1700. Hon medverkade även som solist tillsammans med Norrköpings symfoniorkester under ledning av Gabriella Teychenné. Lovisa har tidigare hörts i roller som Mrs Grose i Brittens The turn of the screw, Zita i Puccinis Gianni Schicchi, Isabella i Rossinis L'italiana in Algeri och A i uruppförandet av operan Glashaus av Marc D. Ferrum. Andra instuderade roller inkluderar Tredje dam i Mozarts Trollflöjten, Orfeo i Glucks Orfeo ed Euridice, Olga i Tchaikovskys Eugen Onegin.

Lovisa är en mycket uppskattad oratoriesångerska och har sjungit solopartierna i bland annat Mozarts Requiem, Pergolesis Stabat Mater, Monteverdis Vespro della Beata Vergine, Haydns Stabat Mater, Händels Messias, Saint-Saëns Oratorio de noël och Duruflés Requiem såväl som ett flertal verk J. S. Bach.

Med de musikaliska rötterna djupt i Stockholms körvärld och en passion för musicerande i ensemble har hon även sjungit med ensembler som Radiokören, Eric Ericsons kammarkör, Drottningholmsteaterns operaensemble och Vokalharmonin.

2021 tilldelades Lovisa Christina Nilsson-stipendiet och samma år blev hon semifinalist i Helmut Deutsch Lied Competition i Wien. 2020 representerade hon HfM Karlsruhe i tävlingen ”Felix Mendelssohn Bartholdy Hochschulwettbewerb” i Berlin samt blev semifinalist i den internationella tävlingen DEBUT i Weikersheim, Tyskland.

Lovisa har mottagit stipendier från Kungl. musikaliska Akademien, Vadstenaakademiens vänförening, Östgöta Gille i Stockholm, DAAD (Tyskland), Kungl. Musikhögskolan, Marthe Urzander & Lars-Olov Nyhléns fond samt Drottningholmsteaterns vänförening.


 

bottom of page