top of page
Photo_ Mats Bäcker
Lovisa Huledal, mezzosopran, är född och uppvuxen i Stockholm. Efter sin utbildning i Sverige, Tyskland och Italien arbetar hon idag som frilansande sångerska inom opera, lied- och romanssång och sakral musik.

Lovisa har sedan sin operadebut 2022 sjungit en rad roller som sträcker sig från tidig barock till nyskriven musik på scener som Folkoperan, Opera på Skäret, Vadstena-Akademien och Skånska operan. Dessutom har hon under 2023 även arbetat på Confidencen med operagruppen Den Andra Operan samt på Kungliga operan i samband med musikaliska workshops.

Under säsongen 23/24 är Lovisa en del av Folkoperans nystartade Talangprogram och är där aktuell som sångsolisten i den hyllade föreställningen Tidens Larm med extrainsatta föreställningar i maj 2024.
 

Lovisa började sjunga tidigt och fick sin första musikaliska utbildning på Adolf Fredriks Musikklasser där hon även sjöng i skolans flickkör. 2018 tog hon sin masterexamen i klassisk sång på Kungl. musikhögskolan och 2021 avslutade hon sina studier med en masterexamen i operasång på Hochschule für Musik Karlsruhe. 2015 studerade hon genom utbytesstudier i Milano, Italien på Conservatorio di musica Giuseppe Verdi. Idag studerar hon privat för hovsångerska Anna Larsson.

I början av 2023 hoppade Lovisa in för att sjunga rollen Claire i workshopen av den nyskrivna operan Melancholia av Mikael Karlsson på Kungl. Operan i Stockholm. I maj sjöng hon i Den Andra Operans sceniska workshop av operan
La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina av Francesca Caccini på Confidencen i Stockholm och under sommaren gjorde hon sedan sin Verdi-debut med rollerna Maddalena och Giovanna i Rigoletto på Opera på Skäret. Under hösten var hon engagerad som sångsolisten i Folkoperans uppsättning av Tidens Larm som på grund av stort publiktryck fått förlängd spelperiod med åtta extra föreställningar i maj 2024. Lovisa var även, parallellt med Tidens Larm, cover för Angelina i Folkoperans uppsättning av Rossinis Askungen.

2022 sjöng hon rollen som Yelena Popova i Skånska Operans jubileumsproduktion av William Walton's opera Björnen med föreställningar i Malmö, Helsingborg och Kristianstad. Sommaren 2022 sjöng hon rollen Arieno i Vadstena-Akademiens uppsättning av operan Il colore fa la regina av C. F. Pollarolo, den första uppsättningen i modern tid sedan verket hade premiär på karnevalen i Venedig år 1700. Hon medverkade även som solist tillsammans med Norrköpings symfoniorkester under ledning av Gabriella Teychenné. Lovisa har tidigare hörts i roller som Mrs Grose i Brittens The turn of the screw, Zita i Puccinis Gianni Schicchi, Isabella i Rossinis L'italiana in Algeri och A i uruppförandet av operan Glashaus av Marc D. Ferrum. Andra instuderade roller inkluderar Tredje dam i Mozarts Trollflöjten, Orfeo i Glucks Orfeo ed Euridice, Olga i Tchaikovskys Eugen Onegin.

Lovisa är en mycket uppskattad oratoriesångerska och har sjungit solopartierna i bland annat Mozarts Requiem, Pergolesis Stabat Mater, Monteverdis Vespro della Beata Vergine, Haydns Stabat Mater, Händels Messias, Saint-Saëns Oratorio de noël och Duruflés Requiem såväl som ett flertal verk J. S. Bach.

Med de musikaliska rötterna djupt i Stockholms körvärld och en passion för musicerande i ensemble har hon även sjungit med ensembler som Radiokören, Eric Ericsons kammarkör, Drottningholmsteaterns operaensemble och Vokalharmonin.

2021 tilldelades Lovisa Christina Nilsson-stipendiet och samma år blev hon semifinalist i Helmut Deutsch Lied Competition i Wien. 2020 representerade hon HfM Karlsruhe i tävlingen ”Felix Mendelssohn Bartholdy Hochschulwettbewerb” i Berlin samt blev semifinalist i den internationella tävlingen DEBUT i Weikersheim, Tyskland.

Lovisa har mottagit stipendier från Kungl. musikaliska Akademien, Vadstenaakademiens vänförening, Östgöta Gille i Stockholm, DAAD (Tyskland), Kungl. Musikhögskolan, Marthe Urzander & Lars-Olov Nyhléns fond samt Drottningholmsteaterns vänförening.


 

bottom of page